Miten ostaa Bitcoinia?

Vuonna 2009 ensimmäistä kertaa päivänvalon nähnyt avoimen lähdekoodin hajautettu vertaisverkkopohjainen kryptovaluutta Bitcoin on kuluneen 10 vuoden aikana kasvanut todelliseksi ilmiöksi monessakin mielessä. Ensinnäkin siksi, että se on saanut monet kyseenalaistamaan nykyiset yhden keskustahon, yleensä keskuspankin, täydellisen ylivallan valuutanhallinnoinnissa, ja toiseksi sen suuret arvonheittelyt ovat luoneet miljonäärejä ja rutiköyhiä, pitäen kryptovaluutan uutisissa vuodesta toiseen aina vaan enemmän.

Bitcoin jakaa mielipiteet hyvin vahvasti kahteen leiriin: niihin, jotka uskovat lohkoketjuteknologian ja kryptovaluutan olevan välttämätön tulevaisuus, sekä niihin, joiden mielestä kyseessä on vähintäänkin pyramidihuijaus, ellei jopa pelkkää tulppaanimaniaa. Niin tai näin, fakta on kuitenkin se, että viisi vuotta sitten Bitcoinin arvo rikkoi 100 euron rajan, ja korkeimmillaan se on käynyt yli 17 000 eurossa 17.12.2017. Tätä kirjoittaessa huipusta on kuitenkin tultu alas 70 % verran, ja moni pitääkin tätä malliesimerkkinä siitä, että kryptovaluutat ovat kuolemassa pois. Nämä ihmiset eivät kuitenkaan tiedä tai halua myöntää tietävänsä, että vastaavia useiden kymmenien prosenttien pudotuksia mahtuu Bitcoinin historiaan useita, ja niitä on seurannut satojen, ellei jopa tuhansien prosenttien nousu. Luonnollisestikaan historia ei koskaan ole tae tulevasta, eikä kukaan voi luvata tai taata etteikö koska tahansa tapahtuva lasku olisi se viimeinen, mutta samaa sykliä nähdään myös osakemarkkinoilla, ja tuolloin tapahtuvat pudotukset ja romahdukset eivät näitä samoja ihmisiä hetkauta. Jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä.

 

Bitcoinin kurssikehitys 2013-2018, USD

Yksikään kryptovaluutta ei toki ole täydellinen, mutta ei sitä ole nykyinen talousjärjestelmämmekään, ja onni on aina suosinut rohkeaa, ja tästä syystä etenkin muutaman kuluneen vuoden aikana Bitcoiniin sijoittaminen on noussut suureksi puheenaiheeksi sijoituspiirien lisäksi myös ihan tavallisten ihmisten keskuudessa. Omalta osaltaan tämä johtuu varmasti sijoittamisen ja oman henkilökohtaisen taloudellisen tilanteen turvaamisen halusta sekä fintech-yhtiöiden nousun mahdollistamasta tavasta käydä kauppaa osakkeilla ja rahastoilla, joten onkin helppo nähdä kryptovaluutat seuraavana askeleena tulevaisuuden suurina tekijöinä.

Miten ostaa Bitcoinia?

Tästä päästäänkin nopeasti kysymykseen Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostamisesta. Aikanaan koko konseptin ollessa uutta, oli kryptovaluutan ostaminen haastavaa, ellei jopa täysin mahdotonta, sillä kaupat tehtiin kasvokkain, eivätkä yksityisille myyjille tehtävät tilisiirrot saati luottokorttimaksut tulleet kysymykseenkään. Käteisostaminen on itsessään kehittynyt noista päivistä, mutta mikä tärkeämpää, on Bitcoinin ostaminen tilisiirrolla tai luottokortilla nykyään täysin arkipäiväistä, ja kenellä tahansa on siihen mahdollisuus. Bitcoinin ostaminen tapahtuu pääasiassa yhdellä kolmesta tavasta:

Bitcoinin ostaminen käteisellä

Vanhin ja yhteisöllisin tapa, käteisellä ostaminen, on edelleen voimissaan, vaikka se ei useimmille välttämättä olekaan käytännöllisin tapa Bitcoinin hankintaan. Palvelut kuten LocalBitcoins mahdollistavat ostajien ja myyjien löytävän toisensa, ja esimerkiksi Bittimaatti-automaateilla kryptovaluutan ostaminen ja myyminen onnistuu euroilla suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa.

Voit lukea lisää Bitcoinin ostamisesta käteisellä tästä artikkelista.

Bitcoinin ostaminen tilisiirrolla

Yhä useamman kryptopörssin ja -välittäjän aloittaessa toimintaansa ympäri maailman, on kysyntä tilisiirron käyttämiseksi maksutapana kasvanut ja tullut likimain pakollisesti, mikäli yrittäjä haluaa pysyä kilpailussa mukana. Moni kryptovaluuttoja ostava käyttääkin mielellään luotettavaa ja nopeaa tilisiirtoa euroja myydessään ja kotiuttaessaan, eikä tilisiirron alhaisista kuluista ainakaan haittaa kenellekään ole.

Voit lukea lisää Bitcoinin ostamisesta tilisiirrolla tästä artikkelista.

Bitcoinin ostaminen pankki- tai luottokortilla

Pankki- ja luottokorttien käyttäminen Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostoon on mahdollista, mutta yleensä huomattavan kallista. Korttimaksukulut pyörivät yleensä 4 % molemmin puolin, mutta niitä vastaan saa välitöntä palvelua ja kryptovaluutan käyttöönsä yleensä minuuteissa, joten tietyissä tapauksissa korttimaksu voi kalleudestaan huolimatta olla fiksukin vaihtoehto.

Voit lukea lisää Bitcoinin ostamisesta pankki- tai luottokortilla tästä artikkelista.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen