Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen tietokoneella

Bitcoinin säilyttäminen tietokoneella erityisissä kryptolompakkosovelluksissa on yleisin tapa huolehtia oman kryptovaluuttansa turvallisuudesta. Erilaisia lompakoita on kuitenkin kymmeniä, eikä niistä jokainen ole käytettävissä kaikilla suosituimmilla käyttöjärjestelmillä, eli Windowsilla, Mac OS X:llä sekä Linuxilla, joten oikean lompakon valinta voi olla hankalaa. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä kryptovaluuttalompakkoa, joista jokainen on tarjolla useammalla alustalla, täysin ilmainen ja mahdollistaa yksityisavainten (private key) täydellisen henkilökohtaisen hallinnan. Viimeisin on erityisen tärkeää, sillä mikäli et itse hallitse yksityisavaimiasi, vaan ne ovat lompakon tarjoajan tai kehittäjän hallinnassa, et pysty varmistamaan kryptovaluuttasi turvallisuutta.

Vaikka seuraavat lompakot ovatkin tunnettuja ja turvallisia, on silti hyvä muistaa että sovelluksissa on aina mahdollisuus erilaisiin ongelmiin, joten mikäli olet kerryttänyt itsellesi kryptovaluuttaa jo useampien satojen tai tuhansien eurojen edestä, suosittelemme ehdottomasti erikoistuneen kryptovaluuttalompakon, tai rautalompakon, hankkimista. Nämä laitteet ovat turvallisuudessa täysin toisella tasolla, ja vaikka noin 100 euron hintalappu voikin kuulostaa alkuun hieman korkealta, on hyvä muistaa että menetettyä kryptovaluuttaa on kirjaimellisesti mahdotonta saada perittyä takaisin, joten sadan euron sijoitus on hyvin edullinen vakuutus ongelmien varalle. Voit lukea lisää kryptovaluuttalompakoista täältä.

Jaxx Liberty

Jaxx Liberty on alkuperäisen Jaxx-lompakon kruununperijä, jonka suuri suosio perustuu lompakon käytännöllisyyteen, laajaan kryptovaluuttatukeen sekä sen saatavuuteen Windowsille, Mac OS X:lle, Linuxille, mobiililaitteille sekä Chrome-selaimeen. Voit siis käyttää samaa lompakkoa niin kotona tietokoneella kuin mobiililaitteellasi tien päällä ollessasi, joten tätä lähemmäs perinteisen pankkikokemuksen vaivattomuutta et kryptovaluutoilla voi päästä!

Jaxx Liberty sisältää myös portfolio-ominaisuuden, listan kryptouutislähteistä, markkinadatan, lohkoketjuselaimet sekä liudan muita erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia jotka tekevät kryptovaluutan hallinnasta helppoa ja vaivatonta. Luonnollisesti Jaxxin tietoturvaominaisuudet ovat myös huippuluokkaa, joten voit varmistua siitä että vaivalla ansaitsemasi kryptovaluutat pysyvät turvassa.

Jaxx-kryptovaluuttalompakko

Exodus

Exodus on ehdottomasti graafisesti upein kryptovaluuttalompakko mitä maa päällään kantaa, mutta tämän sovelluksen parhaat puolet eivät jää pelkäksi silmäkarkiksi. Exoduksen luotettava ja helppokäyttöinen design mahdollistaa niin kryptovaluuttojen hallinnan kuin yhdellä napsautuksella toimivan valuuttakaupan suoraan sovelluksesta, varmistaen samalla kryptovaluuttasi turvallisuuden pitämällä yksityisavaimet visusti vain omassa hallinnassasi.

Exodus on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle sekä Linuxille, ja se tukee useampaa kymmentä eri kryptovaluuttaa, joista suurimmalla osalla on myös mahdollista käydä kauppaa sovelluksen sisäisesti ilman tarvetta siirtää niitä erikseen muihin kryptovaluuttapörsseihin. Sovelluksen portfolio-ominaisuus tekee oman kryptovaluuttasalkkusi seuraamisesta mutkatonta, mahdollistaen nykytilanteen seuraamisen pelkällä silmäyksellä.

Exodus-kryptovaluuttalompakko

Electrum

Electrum on yksi vanhimmista kryptovaluuttalompakoista, ja vaikkei se ulkonäöllä tai kryptovaluuttatuella koreilekaan, on se etenkin edistyneemmille käyttäjille täydellinen vaihtoehto. Vaikka Jaxxin ja Exoduksen kaltaiset lompakot ovat täydellisiä valintoja vasta-alkajille, voi asiansa osaava käyttäjä haluta päästä suoraan asiaan ja suorittaa kryptovaluuttasiirtoja ilman erityisempiä lisäominaisuuksia, ja tällöin Electrum on nappivalinta. On kuitenkin hyvä huomata, että Electrum tukee pelkkää Bitcoinia, joten vaikka siitä onkin tarjolla eri versioita esimerkiksi Litecoinille, on Electron turhan rajoittunut useita ei kryptovaluuttoja omistavalle.

Electrum-lompakko on asennettavissa Windowsille, Mac OS X:lle, Linuxille sekä Androidille, ja osaava käyttäjä voi kääntää avoimen lähdekoodin haluamalleen alustalle itsekin. Electrum myös tukee Ledger-, Trezor- ja KeepKey-rautalompakoita, mahdollistaen täydellisen turvallisen kryptovaluuttasäiliön luomisen.

Electrum-kryptovaluuttalompakko

CoPay

Suosittelemiemme mobiililompakoidenkin listalta löytyvä CoPay on käytettävissä myös Windowsilla, Mac OS X:llä sekä Linuxilla, ja vaikka se onkin käytännössä täysin sama sovellus jokaisella alustalla ulkonäköään myöten, tarkoittaa se myös sitä että kompaktia lompakkoa etsivälle CoPay voi olla erittäin hyvä vaihtoehto.
Avoimeen lähdekoodiin perustuva CoPay tukee Bitcoinia ja Bitcoin Cashia, ja lisäksi myös Amazon-lahjakorttien ostaminen ja myyminen sovelluksen kautta on mahdollista, jonka ansiosta CoPay soveltuukin erittäin hyvin Amazonia ahkerasti käyttäville. Myös useamman käyttäjän multisig-ominaisuus on käytettävissä, tuoden lisäturvaa koska jokaiseen siirtoon vaaditaan yhden vahvistuksen sijaan kaksi tai kolme eri käyttäjän ja/tai laitteen suorittamaa vahvistusta.

CoPay-kryptovaluuttalompakko

Tietokoneella käytettävät kryptovaluuttalompakot ovat mobiililompakoita turvallisempia vaihtoehtoja, ja niiden käyttäminen onkin hyvä idea etenkin pidempään kryptovaluuttasäilytykseen. Suurin osa lompakoista tukee myös Ledgerin kaltaisia rautalompakoita, eli erikseen kryptovaluutan säilytykseen valmistettuja laitteita, jotka tuovat vielä yhden täysin uuden lisäturvan salaamalla yksityisavaimet niin että ne eivät koskaan ole paljastettuina millään Internetiin liitetyllä laitteella. Vaikka näitä ei olekaan pakollista käyttää, suosittelemme kuitenkin että tutustut myös rautalompakoihin, etenkin mikäli haluat täysin varmistaa kryptovaluuttasi turvallisuuden.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen