Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen mobiililaitteella

Meistä jokainen omistaa vähintään yhden mobiililaitteen, sillä niistä on tullut likimain pakollinen osa elämiämme. Puhelimella tai tabletilla voi hoitaa navigoinnin, ostokset, laskujen maksamisen ja jopa töiden tekemisen, joten ei olekaan mikään ihme että myös kryptovaluutat ovat löytäneet tiensä mobiililaitteillemme.

Tässä artikkelissa käymme läpi kolme suosituinta kryptovaluuttalompakkoa, joista jokainen on ladattavissa täysin ilmaiseksi niin iOS- kuin Android-laitteille, ja joista yksikään ei ole minkään keskustoimijan hallinnassa millään tavalla. Tästä syystä esimerkiksi Coinbasen muutoin varsin oivallinen lompakko ei tälle listalle pääse, koska kyseisen lompakon käyttäjä ei saa yksityisavaimia (private key) luotua itselleen, eikä siten käytännössä omista lompakossaan pitämiään kryptovaluuttoja.

Tärkeä seikka äskeiseen liittyen on mobiililompakoiden tuoman vastuun korostaminen. Kukaan muu kuin sinä itse ei pääse käsiksi varoihisi, joka todellakin tarkoittaa sitä että olet itse myös niistä vastuussa, ja jos menetät mobiililaitteesi sekä yksityisavaimesi sisältävän seed-sanaston, ei kryptovaluuttasi palauttaminen ole enää mahdollista, vaan ne on menetetty lopullisesti. Tästä syystä mobiililompakoita suositellaankin yleensä vain ns. hot walleteiksi, joissa pidetään korkeintaan muutaman sadan euron edestä kryptovaluuttaa, tarkoituksena pitää niitä nopeasti käytettävissä tarpeen tullen.

BRD

BRD tunnettiin aikaisemmin breadwallettina, ja siitä on lyhyessä ajassa kasvanut koko kryptoyhteisön suosikkimobiililompakko, eikä ollenkaan syyttä. Lompakko tukee Bitcoinia, Bitcoin Cashia, Litecoinia, Ethereumia sekä liutaa ERC-20 -tokeneita sekä BRC:n omaa BRD-tokenia (ERC-20), se on yksinkertaisen kaunis ja siirrot pysyvät vaivattomasti ajan tasalla useiden solmupalvelinten ansiosta.
Tärkein piirre on kuitenkin BIP-39 -tuki, joka tarjoilee uudelle käyttäjälle satunnaisen listan sanoja jotka tulee kirjoittaa fyysisesti talteen siltä varalta että joskus joutuisi joko vaihtamaan laitteensa tai palauttamaan kryptovaluuttansa jollekin toiselle laitteelle. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka joku päivä BRD:n kehitys loppuisi, ei pelkoa kryptovaluutan menettämisestä ole, sillä jo nykyään on olemassa satoja, ellei jopa tuhansia sovelluksia ja laitteita joissa samat BIP-39 -sanat toimivat.

BRD tukee myös Bitcoinin ja Ethereumin ostamista luottokortilla tietyissä kohteissa, mutta suosittelemme kuitenkin että sen sijaan perehdyt kryptovaluutan ostamiseen tilisiirrolla tai käteisellä, koska luottokorttimaksut ovat yleensä hieman turhan kalliita.

BRD-kryptovaluuttalompakko BRD-kryptovaluuttalompakko BRD-kryptovaluuttalompakko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Lataa iOS:lle] [Lataa Androidille]

Blockchain

Hieman geneerisesti nimetty Blockchain on yksi koko alan vanhimmista toimijoista, ja heidän tarjoamat lompakkonsa ovat kasvaneet yksikertaisista verkkolompakoista itsenäisiksi ja monipuolisiksi mobiililompakoiksi nopeaan tahtiin. Blockchain tukee Bitcoinia, Bitcoin Cashia, Ethereumia ja Stellaria (XLM), ja sovelluksen kautta voidaan käyttää jo olemassa olevia Blockchain-lompakoita tai luoda uusia. Neljänumeroisella salasanalla tai biometrisellä tunnisteella lompakon suojaus onnistuu mutkattomasti, ja kryptovaluuttasi pysyvät suojassa muilta.

Kryptovaluutan ostaminen ei ole Blockchain-lompakon kautta mahdollista vaikka siinä 16 eri fiat-valuutan seurantatuki onkin, mutta säilytykseen ja päivittäiskäyttöön tämä lompakko on varsin fiksu valinta.

Blockchain-kryptovaluuttalompakko Blockchain-kryptovaluuttalompakko Blockchain-kryptovaluuttalompakko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Lataa iOS:lle] [Lataa Androidille]

CoPay

Vuonna 2011 perustetun kryptovaluuttamaksuvälittäjän BitPayn CoPay-sovellus tukee vain Bitcoinia ja Bitcoin Cashia, mutta se tukeekin niitä erityisen hyvin. Tämä lompakko on tarkoitettu päivittäiskäyttöön, ja sen kulutusseurantaan liittyvät ominaisuudet puhuvatkin tämän puolesta.

CoPayn kautta on myös mahdollista ostaa ja myydä Amazonin lahjakortteja, joten ahkeralle Amazonin käyttäjälle sovelluksella on tarjottavanaan vielä pientä lisäplussaa. Lompakon jakaminen toisten käyttäjien kanssa samalla laitteella on mahdollista kehittyneen multisig-järjestlemän avulla, joten mikäli hieman rajoittunut kryptovaluuttatuki ei sinua häiritse, voi CoPay olla erittäin hyvä vaihtoehto aktiiviselle netti- tai miksei kivijalkakauppashoppailijallekin.

CoPay-kryptovaluuttalompakko CoPay-kryptovaluuttalompakko CoPay-kryptovaluuttalompakko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Lataa iOS:lle] [Lataa Androidille]

Mobiilikäyttäjille löytyy siis erittäin hyviä vaihtoehtoja laitteen käyttöjärjestelmästä riippumatta, mutta kuten jo aikaisemmin mainittua, on mobiililompakoita hyvä ajatella käyttölompakoina – ei säilytyslompakoina. Vaikka mobiililaitteella voi toki säilyttää tuhansien ja taas tuhansien eurojen edestä kryptovaluuttaa pelkäämättä sen suuremmin niiden joutumista vääriin käsiin, on mobiililaitteen menettäminen huomattavasti todennäköisempi tapahtuma kuin laitteen, jota ei kanna päivästä toiseen mukanaan, menettäminen. Mikäli siis kaipaat myös pidempiaikaista säilytysvaihtoehtoa, tutustu artikkeleihimme tietokoneella käytettävistä lompakoista sekä erikoistuneista kryptovaluuttalompakoista.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen