Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen kryptovaluuttalompakossa

Vaikka kryptovaluutan säilytys mobiililaitteella tai tietokoneella onkin huomattavasti kryptovaluuttapörssissä varojensa säilyttämistä parempi vaihtoehto, on se silti hieman sama kuin pitäisi euroja käteisenä tyynyn alla: kukaan ei niitä todennäköisesti käy sieltä kähveltämässä, mutta mahdollisuudet siihen että hukkaat ne itse sängyn alle tai kokonaan unohdat kasvaa huomattavasti. Tähän ongelmaan on kehitetty ratkaisuksi niin kutsutut rautalompakot, eli pelkästään kryptovaluutan säilytykseen tarkoitetut laitteet, jotka pitävät yksityisavaimet ja kryptovaluutat turvassa.

Näitä kryptovaluuttalompakoita valmistaa useampikin toimija, mutta kolme suurinta ja suosituinta ovat vuonna 2014 perustettu ranskalainen Ledger, 2012 perustettu tšekkiläinen SatoshiLabs sekä 2017 perustettu yhdysvaltalainen Key Hodlers LLC. Jokaisen valmistajan kryptovaluuttalompakot ovat käytettävissä tietokoneilla käyttöjärjestelmästä riippumatta, ja useimmat tukevat tai tulevat pian tukemaan myös mobiilikäyttöjärjestelmiä.

Suurimpina eroina lompakoilla onkin lähinnä niiden ulkonäkö ja -muoto, joten mieleisentä valinta on enimmäkseen subjektiivinen kysymys, eikä yksi lompakko sinällään ole toista huonompi. Mikäli kuitenkin sijoittaa tulevaisuuteen ostamalla pieniä ja tuntemattomampia kryptovaluuttoja, kannattaa varmistaa että niiden tallettaminen omaan kryptolompakkoon on mahdollista. Jokainen edellä mainituista lompakoista tukee Ethereumia ja siten sen ERC-20 -tokeneita, mutta esimerkiksi NEO:n NEP-5 on tuettuna vain Ledgerin Nano S -kryptovaluuttalompakossa. Tee siis taustatutkimuksesi omat vaatimuksesi huomioon ottaen, ettet joudu pettymään uudenkarhean lompakkosi ollessa likimain hyödytön omiin tarpeisiisi.

Ledger Nano S

Ledger on valmistanut useampiakin ei lompakkomalleja aikaisemmin, mutta Nano S -malli on noussut ehdottomaksi ykköseksi kryptovaluuttapiireissä, eikä lainkaan suotta. Laajan kryptovaluuttatukensa sekä tehokkaan Live-ohjelmistonsa ja monen muun lompakon yleistuen ansiosta sen avulla onnistuu pitäämään huolta likimain kaikista mahdollisista kryptovaluutoista.
Nano S omaa myös erittäin sulavalinjaisen muotoilun, ja pienen kokonsa ansiosta sen kuljettaminen mukanakin on vaivatonta. Laitteen ohjelmisto on aktiivisessa kehityksessä, joten vaikka päivitykset eivät olekaan pakollisia (mahdollistaen näin laitteen säilömisen vaikka pankkiholvissa jos niin tahdot), helpottuu sen käyttö jatkuvasti ja lisäominaisuudet tekevät kryptovaluutan käsittelystä kätevää.

Nano S on kuitenkin hieman pääkilpailijaansa Trezoria kalliimpi, ja suuren suosion johdosta varastot voivat välillä olla tyhjillään, joten suoraan Ledgeriltä tilattua Nanoa voi joutua odottamaan tovin. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä säilyttäessään kryptovaluuttaansa Nano S -kryptovaluuttalompakossa voi nukkua yönsä täysin levollisin mielin.

Ledger Nano S

Trezor One / Model T

SatoshiLabsin Trezor oli maailman ensimmäinen laitepohjainen kryptovaluuttalompakko, ja se on pitänyt pintansa kilpailijoiden tuodessa markkinoille omia laitteitaan. Tällä hetkellä kaupan ovat One ja Model T -mallit, joista kumpikin on käytettävissä millä tahansa käyttöjärjestelmällä suoraan selaimeen asennettavan lisäosan avulla. Model T tukee hieman useampaa kryptovaluuttaa, mutta perinteisimpiä valuuttoja käyttäville ja säilyttäville sillä, kumman laitteen valitsee, ei ole niin merkitystä. Kannattaa kuitenkin tutustua laitteiden eroihin ja varmistaa kumpi sopii omiin vaatimuksiin paremmin, mutta kaikessa lyhykäisyydessään Model T on kattavampi vaihtoehto.

Toisaalta taas Model T -malli on yli kaksi kertaa perusmallia kalliimpi, jolloin Trezorin etu markkinoiden edullisimpana kryptovaluuttalompakkona menetetään totaalisesti. Peruslompakon maksaessa noin 85 euroa veroineen on se ehdottomasti halvin kryptovaluuttalompakko, joka edullisuudestaan huolimatta kuitenkin tarjoaa liki täydellisen kryptovaluuttatuen.

Trezor One

KeepKey

KeepKeyn lompakko on ehdottomasti kaikista markkinoilla olevista kryptovaluuttalompakoista se parhaimman design-käsittelyn saanut, eikä tätä laitetta tarvitse alkaa kryptopiireissä häpeämään. KeepKey tukee 54 eri kryptovaluuttaa natiivin Chrome-sovelluksen kautta, ja sen sisäänrakennetun ShapeShift-tuen ansiosta kryptovaluutan vaihtaminen toiseen käy vaivattomasti.
KeepKeyn suurimmaksi ongelmaksi nousee yli 110 euron hinta, johon Suomeen tuotaessa kohdistuu hyvin todennäköisesti vielä tuontivero, jolloin lompakon hinta nousee entisestään. Toisaalta taas ero esimerkiksi Ledgerin 99 euron arvoiseen Nano S -lompakkoon ei ole erityisen suuri, ja rahalleen kyllä saa vastinetta laajan kryptovaluuttatuen sekä upean designin myötä.

KeepKey

Tässä artikkelissa käsitellyt kolme suosituinta lompakkoa eivät luonnollisestikaan ole markkinoiden ainoat vaihtoehdot, mutta on hyvä pitää mielessä että luottaessaan kolmannen osapuolen laitevalmistajaan luottaa myös siihen, että kyseinen valmistaja tekee kuten sanoo, ja oikeasti noudattaa julkaisemansa avoimen lähdekoodin käyttöä. Mitään syytä epäillä vilpillistä peliä ei näiden valmistajien kanssa ole, mutta erityisesti edullisempien, usein kiinalaisten halpatuotteiden kanssa kannattaa olla erityisen varuillaan, eikä niitä ainakaan tule koskaan liittää Internetiin, vaan mahdolliset siirrot tulee allekirjoittaa offline-tilassa erikseen.

Valitsemalla siis minkä tahansa esittelemistämme lompakoista voit varmistaa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen turvallisen säilytyksen, eikä ikäviä yllätyksiä pääse tulevaisuudessa syntymään, kunhan vain muistat pitää seed-sanoistasi kopiot useammassa paikassa joihin ei muilla ihmisillä ole pääsyä.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen