Kaupankäynti kryptovaluutalla LiteBitissä

LiteBit on alankomaalaisen 2525 Ventures B.V.:n vuonna 2013 perustama kryptovaluuttavälittäjä, joka on vaivattomasti jokaisen eurooppalaisen käytettävissä SEPA-tilisiirron avulla. SEPA:n lisäksi LiteBit tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden käyttää maksu- ja nostotapanaan iDealia, Sofortia, GiroPayta, Bancontactia sekä MyBankia, mutta suomalaisnäkökulmasta ainoa hyödyllinen on Euroopassa käytettävä SEPA-tilisiirto, jonka avulla rahan siirtäminen oman pankkitilin ja LiteBitin välillä onnistuu parhaillaan muutamassa tunnissa.

Syy siihen miksi LiteBitiä voisi haluta käyttää esimerkiksi suomalaisten vastaavien palveluiden sijaan ovat liki olemattomat henkilöllisyysvahvistusvaatimukset etenkin alemmilla käyttötasoilla. LiteBit-käyttäjille tarjotaan kolme eri vahvistustasoa, ja alta voit tutustua eri tasojen tuomiin etuuksiin. Käytännössä ainoa ero eri tasojen välillä on se, kuinka paljon kauppaa kryptovaluutoilla voi päivässä, viikossa ja kuukaudessa tehdä, mutta jo ensimmäisen tason pelkkä tekstiviestivahvistus riittää suurimmalle osalle, sillä sen avulla kryptovaluuttaa voi ostaa 4 200 € edestä kuukaudessa. Mikäli tämä ei kuitenkaan sinulle riitä, voit vahvistamalla osoitteesi sekä henkilöllisyytesi päästä käymään kauppaa kuukaudessa jopa 500 000 € suuruisilla summilla, tosin tässä tapauksessa voi taloudellisesti fiksummaksi tulla käyttää välittäjän sijaan suoraan pörssiä. Voit tutustua esimerkiksi Binancen käyttöön tästä.

Kryptovaluutan ostaminen LiteBitin kautta

Rekisteröityminen

LiteBitiin liittyminen onnistuu muutamassa minuutissa, ja käytännössä tarvitset vain sähköpostiosoitteen sekä puhelimen jolla voit vastaanottaa tekstiviestejä. Täytettyäsi tietosi ja vahvistettua puhelinnumerosi nouset Tier 1 -tasolle, jolloin voit ostaa kryptovaluuttaa korkeintaan 4 200 € kuukaudessa, tai 350 € päivässä.

Seuraavaksi sinun tulee vahvistaa tilinumerosi suorittamalla tilisiirto LiteBitille. Avaa tilisi asetuksista maksutapavalinta, valitse SEPA ja seuraa ruudulla olevia ohjeita. Käytännössä sinun tarvitsee suorittaa 0,01 € tilisiirto (tai suurempi mikäli pankkisi ei salli yhden sentin tilisiirtoja) LiteBitin ilmoittamalle tilille. Muista myös lisätä sivuston vaatima vahvistuskoodi tilisiirtosi tekstikenttään. Varmista että käytät samalle nimelle rekisteröityä tiliä kuin millä rekisteröidyit LiteBitiin.

Tilinumeron vahvistuksessa voi mennä korkeintaan kolme arkipäivää, mutta todennäköisemmin se vahvistuu muutamassa tunnissa. Vahvistuksen jälkeen pääset käyttämään LiteBitiä normaaliin tapaan, joten voitkin tehdä tilisiirtoja palveluun ja sieltä pois miten tahdot.

Eri käyttäjätasot LiteBitissä

Ostaminen – krediitit vai suorat ostot?

LiteBit tarjoaa kryptovaluuttoja ostavalle suoran ostomahdollisuuden lisäksi mahdollisuuden ostaa LiteBit Credits -krediittejä 1:1 hintaan, eli yhdelle eurolla saa yhden krediitin. Krediittien etuna suoraan ostoon on se, että ostamasi kryptovaluutan arvo voi muuttua tilisiirron aikana suurestikin suuntaan tai toiseen, tarkoittaen sitä, että et välttämättä saakaan ostettua haluamaasi määrää. Ostamalla krediittejä takaat että LiteBit-tililläsi on esimerkiksi siirtämäsi 100 €, jolla voit välittömästi suorittaa 100 € arvoisen ostoksen. Mikäli et halua ostaa krediittejä, voit siirtyä suoraan kohtaan Kryptovaluutan ostaminen.

Krediittien käyttö on luonnollisesti täysin vapaaehtoista, mutta suosittelemme sitä lisäturvan tuomiseksi. Voit ostaa krediittejä haluamasi määrän valitsemalla My Account > Account home / Credits ja klikkaamalla ruudun vasemmassa reunassa olevaa Buy-painiketta. Syötä seuraavaksi ostamiesi krediittien määrä 1:1 suhteella (yksi krediitti on yksi euro, eli 100 krediittiä on 100 € jne.), valitse maksutavaksi (Payment method) SEPA Bankwire ja klikkaa Buy credits -painiketta. Seuraavalla sivulla näet LiteBitin tilinumeron, maksettavan kokonaissumman sekä tilisiirron tekstikenttään liitettävän viitetekstin. Suoritettua tilisiirtosi odota LiteBitin sinulle lähettämää vahvistusviestiä, jonka jälkeen pääset tekemään kryptovaluuttaostoksia haluamallasi tavalla ja määrällä.

LiteBit-krediittien ostaminen

 

LiteBit-krediittien ostaminen

Kryptovaluutan ostaminen

Päätitpä sitten ostaa ensin LiteBit-krediittejä tai siirtyä suoraan ostopyyntöä jättämään, tulee sinun ensimmäisenä valita mitä kryptovaluuttaa haluat ostaa. Kaikki LiteBitin kautta ostettavissa ja myytävissä olevat kryptovaluutat näytetään jokaisen sivun yläreunassa logon, tunnisteen, tämänhetkisen hinnan sekä hintakehityksen (nousussa/laskussa) kera. Klikkaa haluamaasi kryptovaluuttaa päästäksesi ostamaan kyseistä valuuttaa, sekä nähdäksesi lisätietoja ja tarkemman hintahistorian kyseiselle valuutalle.

Kaikessa yksinkertaisuudessan ostaessasi sinun tarvitsee vain määrittää paljonko haluat ostaa (arvotettuna joko kyseisellä kryptovaluutalla tai euroina), ilmoittaa lompakkosi osoite, valita maksutapasi ja hyväksyä maksu. Seuraavassa esimerkissä ostamme 150 € arvosta Bitcoinia, ja maksamme ostoksen LiteBit-krediiteillä.

1. Syötä euromääräinen ostoksesi (150 €), ja järjestelmä päivittää BTC-arvon vastaamaan sitä.
2. Syötä lompakkosi osoite Receive Address kohtaan. Halutessasi voit myös käyttää LiteBitin tarjoamaa ilmaista lompakkoa, mutta suosittelemme oman lompakon hankkimista. Mikäli et vielä omista minkäänlaista kryptovaluuttalompakkoa, tutustu vaihtoehtoihin tässä artikkelissa.
3. Valitse maksutavaksi (Payment Method) LiteBit Credits. Mikäli et ole vielä ostanut krediittejä, palaa kohtaan Ostaminen – krediitit vai suorat ostot?, tai mikäli haluat jättää ostopyynnön mutta maksaa sen suoraan tilisiirrolla, valitse SEPA Bankwire.

Bitcoinin ostaminen LiteBitin kautta

Mikäli tililläsi on käytettävissä olevia krediittejä jotka riittävät maksuun, siirretään kryptovaluutta ilmoittamaasi lompakkoon muutaman minuutin kuluessa Next-painiketta napsautettuasi ja maksun vahvistettuasi. Mikäli valitsit maksutavaksi tilisiirron, näet seuraavalla sivulla LiteBitin tilinumeron, maksettavan kokonaissumman sekä tilisiirron tekstikenttään liitettävän viitetekstin. Suoritettuasi maksun ja LiteBitin vastaanotettua sen, lähetetään ostamasi kryptovaluutta ilmoittamaasi lompakkoon muutaman minuutin kuluessa.

Kryptovaluutan myyminen

LiteBitin kautta voidaan myös myydä kryptovaluuttaa, ja kaikki ostettavissa olevat valuutat ovat myös myytävissä. Käytännössä kyseessä on ostaminen päinvastaiseen suuntaan, eli lähetät valuutan jonka haluat myydä LiteBit-tilillesi, myyt sen ja nostat rahat pankkitilillesi. Myyminen onnistuu seuraavalla tavalla:

1. Klikkaa sivun yläreunassa olevaa My Wallet -linkkiä, valitse listalta kryptovaluutta jota haluat myydä ja klikkaa Deposit-painiketta.
2. Klikkaa pyöriviä nuolia luodaksesi uuden talletusosoitteen jonka kautta voit kyseistä kryptovaluuttaa LiteBit-tilillesi siirtää.
3. Seuraa käyttämäsi kryptovaluuttalompakon ohjeita siirtääksesi haluamasi summa juuri luomaasi LiteBit-lompakon osoitteeseen. Huomaa, että LiteBitiin tulee siirtää vähintään 0,50 € arvosta kryptovaluuttaa, eikä pienempiä siirtoja hyvitetä tilille.
4. Kun olet siirtänyt kryptovaluutan ja siirto on vahvistettu, voit klikata Sell-painiketta ja seurata ruudulla näkyviä ohjeita myydäksesi valuutan LiteBit-krediiteiksi.
5. Avaa tilisi edellä mainitulla tavalla, mutta valitse krediittitoiminnoksi Withdraw, ja valitse sitten summa jonka haluat nostaa sekä tilinumerosi pudotusvalikosta. LiteBit perii nostokuluja 0,40 €.

Kryptovaluutan myyminen LiteBitin kautta

LiteBit on aloittelijalle soveltuva vaihtoehto, sillä ostamaan ja myymään pääsee nopeasti ilman että omia henkilötietojaan tarvitsee alkaa lähettämään ja vahvistamaan sen enempää, mutta suurempia summia ostavalle ja etenkin muilla, LiteBitin tukemattomilla kryptovaluutoilla kauppaa käyville LiteBitin ominaisuudet eivät välttämättä tarjoa parasta mahdollista vaihtoehtoa. LiteBitin kautta voi kuitenkin ostaa kryptovaluuttaa ja lähettää sen suoraan omaan lompakkoonsa kryptovaluuttapörsseissä, esimerkiksi Binancessa, mutta kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että mikäli käyttämäsi kryptovaluuttapörssi tukee fiat-siirtoja, säästät todennäköisesti rahaa käyttäessäsi pörssiä suoraan kuin LiteBitin kaltaisen välittäjän kautta. Satunnaisesti omaan lompakkoonsa kryptovaluuttaa ostavalle LiteBit on kuitenkin mitä mainion vaihtoehto.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen