Bitcoinin ostaminen käteisellä

Vaikka kryptovaluuttakaupankäynti onkin nykyään siirtynyt pääosin verkkoon, on sen alkuperäinen, yhteisöllisyyteen perustuva toiminta edelleen voimissaan, joten Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen ostaminen niin käteisellä, yksityiselle tehtävällä tilisiirrolla, MobilePaylla tai muilla virtuaalivaluutoilla on edelleen mahdollista. Vuodesta 2013 lähtien suomalainen Prasos Oy on myös tuonut Suomeen tarjolle Bittimaatti-automaatteja, joiden kautta Bitcoinin ostaminen ja myyminen euroilla onnistuu nopeasti, vaivattomasti ja täysin anonyymisti.

Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostomahdollisuutta käteisellä Suomessa. Mikäli haluat ostaa kryptovaluuttaa tilisiirrolla tai pankki- tai luottokortilla, suosittelemme tutustumaan kyseisiin artikkeleihin.

LocalBitcoins

Vaikka moni ei sitä tiedäkään, on maailmalla mainetta niittänyt LocalBitcoins-palvelu suomalainen, ja se on mahdollistanut henkilöltä toiselle tehtävät kryptovaluuttakaupat jo vuodesta 2012 lähtien. Palvelun kautta on tällä hetkellä mahdollista ostaa Bitcoinia ja muutamaa muuta suosituinta kryptovaluuttaa yli 30 eri maksutavan avulla, vaihdellen aina käteisestä tilisiirtoon sekä useista erilaisista mobiilimaksutvoista lahjakortteihin.

Palvelun hajautetun luonteen tähden kaupat sovitaan ja tehdään täysin kahden yksityishenkilön välillä, ja tällä toimintatavalla on luonnollisesti sekä hyvät että huonot puolensa. Onneksi LocalBitcoins kuitenkin tarjoaa kattavan palautemahdollisuuden sekä riitauttaa ongelmalliset kauppatapahtumat, joten suorittamalla tarpeeksi taustatyötä myyjän kaupankäyntihistoriaan voi ostoksia tehdä turvallisin mielin.

Palveluun liittyminen ja sen käyttäminen on ilmaista, mutta osto- tai myynti-ilmoituksia jättäessään lopullisesta kauppasummasta peritään 1 % kulu LocalBitcoinsin palvelun ylläpitämiseen. Kryptovaluutan säilyttäminen LocalBitcoinsin tarjoamassa lompakossa on mahdollista, mutta suosittelemme henkilökohtaisen kryptovaluuttalompakon hankkimista turvallisuussyistä.

Bittimaatti

Suomalainen Prasos Oy on ollut kryptovaluuttojen sanansaattaja Suomessa, ja yritys onkin operoinut alati kasvavaa määrää Bitcoin-automaatteja ympäri Suomen jo vuodesta 2013 lähtien. Tällä hetkellä automaatteja löytyy Helsingistä, Vantaalta, Turusta, Tampereelta, Lappeenrannasta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulusta. Kaikki automaatit sekä myyvät että ostavat kryptovaluuttaa käteisellä, ja koko prosessi tapahtuu lohkoketjun täyttöasteesta riippuen muutamasta minuutista tuntiin.

Bitcoin-automaattien paras puoli on niiden käytön helppous sekä automaattien tarjoama anonymiteetti, sillä minkäänlaista rekisteröitymistä ei tarvita vaikka kauppaa voikin käydä useampien tuhansien eurojen edestä. Toisaalta taas Bitcoin-automaattien osto- ja myyntikurssit ovat yleensä selkeästi markkinakursseja alhaisemmat, tarkoittaen sitä, että samalla rahalla saa ostettua merkittävästi vähemmän kryptovaluuttaa. Tämä on toki ymmärrettävää, sillä laitteiden hankinta ja ylläpito sekä asiakaspalvelun tarjoaminen ja henkilöstön palkkaaminen on kallista, mutta ostajan tai myyjän on hyvä laskea etukäteen kannattaako automaatin käyttö sittenkään.

Prasoksen Bittimaattien lisäksi Suomessa toimii myös Coinerin operoimia kahdensuuntaisia Bitcoin-automaatteja, jotka löytyvät myös LocalBitcoins-palvelusta.
Bitcoin-automaatit ovat myös ulkomailla matkaileville hyviä mahdollisuuksia nostaa paikallista valuuttaa, mikäli esimerkiksi oman pankin kanssa tulee ongelmia eikä rahan nostaminen onnistukaan. Suosittelemme tutustumaan mobiililaitteilla käytettäviin kryptovaluuttalompakoihin.

Bittimaatti Kuva: Prasos Oy

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostaminen käteisellä on niin edelleen mahdollista, vaikkakin vaihtoehtona se on selvästi aikaavievempi kuin tilisiirrolla tai pankki- tai luottokortilla ostaminen, mutta toisaalta parhaimmillaan se voi tarjota jopa täyden anonymiteetin myyjälle ja ostajalle. Kuitenkin käteisellä kaupankäynti on rajoittunut enemmänkin vain suurempiin kaupunkeihin, joten levinneisyydestään huolimatta se ei välttämättä ole jokaiselle käyttäjälle soveltuvin ratkaisu, ja näissä tapauksissa suosittelemmekin tutustumaan artikkeleihimme Bitcoinien ostamisesta tilisiirrolla tai luotto- tai pankkikortilla.

Bitcoin-sijoittajan tietopankki

Bitcoinin ostaminen

Kaupankäynti kryptovaluutalla

Kryptovaluutan turvallinen säilyttäminen